Ahvenanmaa – unohdettu turistikohde


Minne matkustaisit, jos saisit valita vapaasti? Lennähtäisitkö trendikkääseen Berliiniin tai Lontoon ihmisvilinään? Vai kutsuuko tällä kertaa kaukokohde, kuten eksoottinen Intia tai Tokio? Ei kotimaan matkailua ainakaan, täällähän on kaikki jo nähty – vai onko sittenkään? Mitäpä jos suuntaisit seuraavalla matkallasi Ahvenanmaalle, ihan Suomen mantereen naapuriin, missä kesämökki-idylli kohtaa keskiaikaiset kulttuurikohteet. Tiesitkö, että Ahvenanmaalta löytyy jopa viinitila?

Vietä päivä viehättävässä Maarianhaminassa
Maarianhamina on Ahvenanmaan ainut kaupunki, ja samalla maakunnan pääkaupunki. Maarianhamina sijaitsee meren rannalla, jossa asukkaita on vain noin 11 000. Päivä Maarianhaminassa kuluu nopeasti arkkitehtuuria ihastellen kävelykierroksella, museoihin tutustuen ja laadukasta ruokaa ravintoloissa maistellen.

Yksi Maarianhaminan kuuluisimpia ja vaikuttavimpia museoita on museolaiva Pommern, jossa esitellään merenkulun historiaa. Laiva itsessään on jo nähtävyys – kyseessä on maailman ainut nelimastoinen purjerahtialus, joka edelleen komeilee alkuperäisessä asussaan. Laiva on laskettu vesille ensimmäisen kerran vuonna 1903 Skotlannissa, ja se on ollut ankkuroituna vuodesta 1957 asti.

Closeup map of Mariehamn. Mariehamna city in ?land.

Aikamatka keskiajalle
Jo 1300-luvulla Sundin kuntaan rakennettu Kastelholman linna edelleen seisoo perustuksillaan ja rikastaa Ahvenanmaan kulttuurimaisemaa. Vuosien varrella linnan asukkeihin on lukeutunut esimerkiksi itse Kustaa Vaasa. Linna on käynyt läpi vuosienmittaisen restauroinnin, sillä vuoden 1634 jälkeen, kun Ahvenanmaa siirtyi Turun maaherran omistukseen, linna menetti asukkaansa ja jäi rappeutumaan tyhjyyttään. Nyt täyteen edelliseen loistoonsa kunnostettuun linnaan voi tutustua joko itsenäisesti tai opastetuilla kierroksilla. Kiertele samalla linnan läheltä löytyvässä Jan Karldgårdenissa, tai käy lounastamassa julkkiskokki Mikael Brjöklundin puhdasta lähiruokaa valmistamassa herkkukeskuksessa.

Mökkielämää, pyöräilyä ja lehtoniittyjä
Ahvenanmaalla pääset majoittumaan toki hotellissakin, mutta tunnelmallisempaa lomakokemusta hakiessa kannattaa harkita mökin vuokraamista. Ålansresor välittää eritasoisia mökkejä turisteille, joista suuriosa löytyy rannalta.

Pienen kokonsa ansiosta pyöräily sopii erityisen hyvin Ahvenanmaan tutkimiseen. Pyöräreiteille on helppo löytää, sillä ne on merkitty valkovihrein viitoin. Pyöriä voi vuokrata useimpien hotellien lisäksi pyörävuokraamoista.

Pyörällä on helppo hujauttaa vaikka Nåtön lehtoniityille. Nåtöstä löydät idyllisimmät saaristolaismaisemat valokuviin ikuistettaviksi. Kahden kilometrin mittainen luontopolku kulkee kukkaniittyjen, pähkinäpuulehtojen ja saaristolaistilojen ohitse tai lävitse.

Ahvenanmaalaista kulinarismia
Myöskään ruokapuolella Ahvenanmaa ei petä: valikoimissa komeilevat esimerkiksi lähitilojen omenat, pannukakut Ahvenanmaan tyyliin ja jopa Ahvenanmaalainen viini. Tjudön viinitila valmistaa itse kasvattamistaan hedelmistä ja marjoista maistuvaa viiniä, jota halukkaat pääsevät maistelemaan opaskierroksella.

Ahvenanmaalla on niin paljon annettavaa ja niin monipuolisesti, että on lähes ihme, ettei sinne suuntaa useampikin kesälomalainen rentouttavia kesäpäiviä viettämään, pyöräilemään ja maalaismaisemia katselemaan vuosisatoja vanhoihin kulttuurikohteisiin tutustumisen lomassa. Ahvenanmaan kiireisimmät turistikuukaudet ovat heinä- ja elokuu. Saarelle pääsee matkaamaan Turusta tai Helsingistä laivalla ja Helsingistä myös lentokoneella.

 
 

Lisää artikkeleita Eläminen saaristossa

 
 
 
 
 
 
erudito