Asuminen saaristossa

Suomi on kuuluisa lukuisista vesistöistään. Niin järvissä kuin myös meressä on tuhansia saaria, joiden kokonaismäärä nousee jopa 200 000. Suurin osa meren saaristosta kuuluu neljään pääsaaristoon, joita ovat Helsingin saaristo, Kotkan saaristo, Saaristomeren alue ja Merenkurkun saaristo alue.

Merenkurkun saaristo alue kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon ja Merenkurkun aluetta kehitetään jatkuvasti matkailukohteena. Se kiinnostaa monia erikoisten maankohoamien ja moreenikenttien ansiosta. Merenkurkun alue on jatkuvassa muutoksessa, sillä kohoava rantaviiva saa aikaan muutoksia kuten saarien yhdistymistä, niemien laajenemista ja lahtien muuttumista järviksi ja turvemaiksi. Alueen monimuotoista luontoa suojellaan Natura 2000-projektin voimin.

Suomen saaristomatkailu kiinnostaa yhä useampia. Kauniit luontokohteet, rikkumaton rauha ja mahdollisuus liikkua lomalla saavat monet suuntaamaan saaristoon tutumpien lomapaikkojen sijaan. Saaristojen alueelle onkin noussut kotiseutumatkailua tukevaa liiketoimintaa, kuten majoituspaikkoja ja ravintoloita. Osa pienistä saarista elää hyvin pitkälle kesäsesongin aikana turismista. Talven tullen saaristolaiselämä rauhoittuu kun kesälomalaiset suuntaavat kaupunkeihin. Osaan saaristoa pääsee vuoroliikenteen avulla kesäaikaan kun taas pienemmät saaret vaativat omaa kulkuneuvoa. Purjehtijoille Suomen saaristo tarjoaa ikimuistoisia kohteita.

Late evening seascape in Uutela nature park, Finland

Saaristossa ollaan luonnon armoilla
Saaristo saattaa yllättää, sillä ympäröivä meri muuttaa sääolosuhteita hyvinkin nopeasti. Itse saaristolaiset ovat tottuneet alueen haasteisiin mutta lomalaisille se saattaa tulla yllätyksenä. Matkalle saaristoon tulee aina miettiä hyvin varustusta, kenkiä, vaatekertoja ja yöpymismahdollisuuksia. Kesäaikaan majoituspaikat saattavat olla tiukassa sillä lomalaiset kansoittavat pieniä paikkoja joiden kapasiteetilla on rajansa.

Saaristomatkoille tulee pukeutua hyvin, sadevarusteet ovat tarpeen myös kesäaikaan ja ympäröivä meri saattaa muuttaa matkasuunnitelmia nopeasti. Matkalle kannattaakin pakata kassiin joustavuutta ja kärsivällisyyttä. Märissä vaatteissa on ikävä matkustaa joten kuivia vaihtovaatteita tarvitaan, tuulen ja sadepitävä takki ja tuulessa päässä pysyvä lakki kuuluvat jokaisen saaristolaisen vaatekaappiin. Kallioilla ja kukkuloilla kävellessä tarvitaan joustavia kenkiä kuten Converse kengät, jotka ovat sekä muodikkaat että sporttiset.

Saaristossa joutuu nopeasti karsimaan ylimääräiset kotkotukset, föönätty kampaus suoristuu tuulessa, suolainen merivesi piiskaa meikkivoiteet pois ja korkokengissä keikkuminen laivoilla ja kallioilla on hengenvaarallista. Matkailijan on hyvä ottaa mallia saaristolaisista, jotka ovat kuin kotonaan kauniissa mutta toisinaan ankarissa olosuhteissa. Asia kannattaa kääntää toisinpäin, merituuli ja suolainen vesi ovat mitä parhainta luonnon tarjoamaa mielen ja kehon hoitoa eikä korkokenkiä tule taatusti ikävä kunnon jalkineissa.

Saaristo on vaikuttava kokemus luonnonnäytelmineen ja tuhansine ohi vilisevine saarineen. Puhtaat vesistöt ja asukkaiden elämän keskittyminen luonnon tarjoaman ympärille mykistää. Kerran saaristoon ihastunut ei osaa pysyä sieltä pois vaan halajaa rosoisille ja tuulen tuivertamille seuduille yhä uudestaan.

 
 
 
 
 
 
erudito