Tervetuloa matkalle yhteen Suomen upeimmista luonnonhelmistä, paikkaan, joka tekee lähtemättömän vaikutuksen – Saaristomeren kansallispuistoon! Kuvitelkaa loputon sininen vesi, tuhansia saaria ja luotoja kuin ripoteltuna horisonttiin, merituulen tuoksu ja lokkien laulu. Tämä ei ole vain maisema, se on elämys, joka koskettaa syvältä. Olen viettänyt lukemattomia hetkiä täällä, milloin veneillen auringon kimalluksessa, milloin istuen kalliolla kuuntelemassa meren kohinaa, ja joka kerta Saaristomeri onnistuu yllättämään ja lumoamaan. Lähde mukaani tutustumaan tähän ainutlaatuiseen merelliseen aarteeseen!

Kansallispuiston luonto ja helmet

Maailman saaristoisimman merialueen sydän

Vuonna 1983 perustettu Saaristomeren kansallispuisto sijaitsee Lounais-Suomen syleilyssä, Paraisten ja Kemiönsaaren kuntien alueella. Se ei ole mikä tahansa kansallispuisto, vaan se suojelee osaa maailman saaristoisimmasta merialueesta – jotkut kuvailevat sitä myös maailman kauneimmaksi. Koko Saaristomeren alueella lasketaan olevan uskomattomat yli 40 000 saarta ja luotoa, enemmän kuin missään muualla! Noin 500 neliökilometrin laajuinen kansallispuisto turvaa tämän labyrintin ydintä, todellista mosaiikkia merta ja maata. Täällä kohtaavat kaksi maailmaa: sisäsaariston vehreät saaret idyllisine kylineen ja laidunmaineen, ja ulompana avautuvat karut, tuulenpieksämät kallioluodot, jotka seisovat vankkoina Itämeren aaltojen keskellä. Tämä kontrasti tekee alueesta loputtoman kiehtovan. Geologisesti alueen kallioperä on ikivanhaa, lähes kaksi miljardia vuotta, ja se kohoaa vain niukasti merenpinnan yläpuolelle, luoden ainutlaatuisen rikkonaisen maiseman, jota Turun saaristossa voi ihailla.

Monimuotoisuuden kehto maalla ja meressä

Saaristomeren kansallispuisto on paljon muutakin kuin vain silmänruokaa. Se on yksi Suomen luonnoltaan monimuotoisimmista alueista, todellinen elämän kehto. Ei olekaan ihme, että alue on osa UNESCOn Saaristomeren biosfäärialuetta ja kuuluu myös Natura 2000 -verkostoon, mikä korostaa sen kansainvälistä ja eurooppalaista merkitystä luonnonsuojelussa. Monipuoliset elinympäristöt tarjoavat kodin uskomattomalle kirjolle elämää. Karuilla luodoilla pesii tuhansia merilintuja, metsäisillä saarilla viihtyvät niin nisäkkäät (alueella tavattu 25 lajia) kuin harvinaisemmatkin kasvit. Lintubongareille alue on paratiisi, sillä pesiviä lajeja on havaittu jopa 132. Pinnan alla Itämeren murtovesi, suolaisen ja makean veden sekoitus, luo erityiset olosuhteet. Vaikka lajimäärä ei vedä vertoja valtamerille, on Saaristomeren vedenalainen luonto yllättävän värikäs ja monimuotoinen, kätkien syvänteitä, kanjoneita ja hiekkasärkkiä. Avainlajit, kuten rakkolevä, sinisimpukka ja itämerensimpukka, ovat elintärkeitä ekosysteemin terveydelle. Rakkolevä tarjoaa suojaa pieneliöille ja kalanpoikasille, kun taas simpukat suodattavat vettä tehokkaasti. Erityisen ilahduttavaa on, että Saaristomeri on ollut keskeisessä roolissa merikotkan pelastumisessa sukupuuton partaalta. Pitkäjänteinen suojelutyö, johon kansallispuisto on osallistunut alusta asti WWF:n johdolla ja johon ovat kuuluneet mm. ruokinta ja pesäpuiden suojelu sekä DDT:n ja PCB:n kieltäminen, on tuottanut upeita tuloksia. Majesteettisen merikotkan näkeminen liitämässä saariston yllä on nykyään taas tavallinen, mutta aina yhtä sykähdyttävä näky.

Saariston helmet Jurmo, Utö, Jungfruskär ja Örö

Kansallispuiston sisällä on useita saaria, joilla jokaisella on oma tarinansa ja luonteensa. Erityisen kiehtovia kohteita ovat esimerkiksi Jurmo, joka on osa Salpausselän harjujaksoa – jääkauden muovaamaa merkittävää harjumuodostelmaa. Saari on ainutlaatuisen tasainen ja karu. Sen katajaa ja kanervaa kasvavat nummet ja loivat, jatkuvasti muovautuvat rannat ovat kuin toisesta maailmasta, ja se on myös lintubongareiden paratiisi. Etelämpänä sijaitseva Utön majakkasaari on Suomen eteläisin asuttu saari ja tärkeä levähdyspaikka muuttolinnuille. Keskellä Kihtiä, joka on merkittävä avoin merenselkä Saaristomerellä, sijaitseva Jungfruskär taas tunnetaan kukkaloistostaan, erityisesti orkideoistaan, ja upeasti hoidetuista perinnemaisemistaan. Ja sitten on Örö, entinen linnakesaari, joka avattiin yleisölle vasta vuonna 2015. Sen sata vuotta kestänyt suljettu historia on suojellut ainutlaatuisia luontotyyppejä, kuten tuoksuvan timjamin peittämiä paahdenummia ja koskemattomia hiekkarantoja. Jokainen näistä saarista tarjoaa erilaisen, mutta yhtä lumoavan kurkistuksen Saaristomeren luonnon erityispiirteisiin.

Elävä kulttuuriperintö ja perinnemaisemat

Saaristomeren kansallispuisto ei ole pelkkää koskematonta luontoa, vaan myös elävää kulttuuriperintöä. Ihminen on asunut ja elänyt täällä vuosisatoja, ja se näkyy maisemassa. Perinteiset elinkeinot, kuten kalastus ja karjanhoito, ovat muovanneet saarista ainutlaatuisia kulttuuriympäristöjä. Erityisesti perinnemaisemat – kedot, niityt, hakamaat ja nummet – ovat kansallispuiston erikoisuus. Niiden säilyminen vaatii jatkuvaa hoitoa. Jatkuva hoito, kuten laidunnus ja niitto, on välttämätöntä, jotta nämä avoimet ja lajirikkaat ympäristöt eivät kasva umpeen ja niiden ainutlaatuinen kasvillisuus ja hyönteislajisto säilyy. Usein tämä hoito toteutetaan laidunnuksen ja talkootyön avulla. On hienoa nähdä, miten vapaaehtoiset ja yhdistykset, kuten Arkipelagia-seura, kansallispuiston oma ystäväyhdistys, osallistuvat aktiivisesti tämän arvokkaan perinnön vaalimiseen tukien myös uhanalaisten lajien suojelua. Vaikka perinteiset elinkeinot ovat vähentyneet, monissa saaristokylissä on edelleen ympärivuotista asutusta, ja matkailu tuo tärkeää elinvoimaa alueelle. Vierailijana voitkin kokea aidon saaristolaistunnelman ja oppia lisää tästä ainutlaatuisesta elämäntavasta, jota voi aistia esimerkiksi Turun edustan saaristokylissä.

Vieraile kansallispuistossa

Saapuminen ja liikkuminen saaristossa

Miten tähän paratiisiin sitten pääsee? Kuten arvata saattaa, Saaristomeren kansallispuistoon pääsee ainoastaan vesiteitse. Tämä tekee vierailusta jo itsessään pienen seikkailun! Suunnitelmallisuus on valttia, sillä saaristossa liikkuminen vaatii hieman enemmän järjestelyjä kuin mantereella. Onneksi säännölliset lautta- ja yhteysalusreitit kuljettavat niin paikallisia kuin matkailijoitakin tärkeimmille saarille ympäri vuoden, erityisesti Paraisten ja Kemiönsaaren kautta. Omalla veneellä liikkuville saaristo tarjoaa loputtomasti tutkittavaa, mutta myös vuokraveneet, taksiveneet ja opastetut veneretket ovat hyviä vaihtoehtoja. Kannattaa kuitenkin huomioida, että saariston luonteen, kuten epätasaisten polkujen ja lauttojen rakenteiden vuoksi, kansallispuiston palvelut ja maasto soveltuvat valitettavan huonosti liikuntarajoitteisille vierailijoille.

Tekemistä ja kokemista jokaiseen makuun

Saaristomeren aktiviteettimahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Voit hypätä saarelta toiselle yhteysalusten kyydissä ja nauttia maisemista. Melojille suojaisat vedet ja tuhannet saaret tarjoavat täydelliset puitteet niin päiväretkille kuin pidemmillekin seikkailuille. Purjehtijat löytävät täältä lukemattomia idyllisiä luonnonsatamia ja pieniä vierasvenesatamia kylien suojissa. Patikointi merkityillä luontopoluilla avaa upeita näkymiä, ja esimerkiksi Örön saarella voi myös pyöräillä. Lintujen tarkkailu on antoisaa erityisesti kevät- ja syysmuuton aikaan. Ja mikä olisikaan ihanampaa kuin viettää leppoisaa mökkielämää luonnon rauhassa, uida kirkkaissa vesissä ja vain nauttia raikkaasta meri-ilmasta ja auringosta? Talvisin, kun jäät kantavat, retkiluistelu avaa aivan uudenlaisen tavan kokea saariston hiljaisuus ja kauneus.

Vastuullinen vierailija: Säännöt ja vinkit

Kansallispuistossa vieraillessa on tärkeää muistaa, että olemme luonnon vieraita. Alueen päätehtävä on turvata ainutlaatuisen luonnon monimuotoisuus, joten liikkumista ja toimintaa ohjaavat tietyt säännöt. Jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa kaikilla alueilla, ja esimerkiksi maihinnousu tietyille luodoille lintujen pesimäaikaan on kielletty. Roskaton retkeily on itsestäänselvyys – kaikki minkä jaksat kantaa luontoon, jaksat kantaa myös pois. Metsähallitus vastaa kansallispuiston hoidosta ja opastaa mielellään vastuulliseen retkeilyyn. On myös hyvä olla tietoinen kalastusta ja metsästystä koskevista säännöistä. Nämä ovat osittain muuttuneet kansallispuiston äskettäisen laajentumisen myötä, kun puistoon liitettiin lähes 20 000 hehtaaria valtion vesialueita. Esimerkiksi vapaa-ajankalastus vaatii nykyään useimmiten erillisen luvan (onkiminen, pilkkiminen ja silakkalitkaus ovat edelleen maksuttomia, ja kalastonhoitomaksulla saa kalastaa yhdellä vavalla). Metsästysluvat on rajattu paikallisille asukkaille. Tarkempaa lisätietoa luvista ja rajoituksista löytyy Metsähallituksen sivuilta ja paikallisista lähteistä. Erityisen tärkeää on kunnioittaa kansallispuiston erämaa-alueiden, kuten Trunsön ja Storskärin saariryhmien, rauhaa. Nämä noin 10 600 ja 1 770 hehtaarin alueet ovat tärkeitä lintujen ja hylkeiden elinympäristöjä, ja niille pääsy on tiukasti rajoitettu niiden herkän luonnon suojelemiseksi.

Saaristomeren haasteet ja tulevaisuus

Vaikka Saaristomeren kansallispuisto on upea luontokohde, on tärkeää tiedostaa, että koko Ainutlaatuinen Saaristomeri kohtaa vakavia ympäristöhaasteita. Suurin uhka on rehevöityminen, joka johtuu pääasiassa valuma-alueelta huuhtoutuvista ravinteista maataloudesta, teollisuudesta ja asutuksesta. Tämä aiheuttaa muun muassa sinileväkukintoja, veden samentumista ja pohja-alueiden happikatoa, jotka kaikki heikentävät meren ekosysteemin tilaa. Ilmastonmuutos ja äärimmäiset sääilmiöt pahentavat tilannetta entisestään. Onneksi tietoisuus ongelmista on lisääntynyt, ja alueen suojelemiseksi tehdään jatkuvasti työtä niin paikallisesti kuin kansallisestikin erilaisten hankkeiden, kuten Operaatio Ainutlaatuisen Saaristomeren, kautta. Vastuullinen matkailu ja ympäristötietoisuus ovat avainasemassa, jotta tämä merellinen aarre säilyy myös tuleville sukupolville.

Saaristomeren kansallispuisto on todellinen Suomen merellinen aarre. Sen ainutlaatuinen yhdistelmä karua kauneutta, rikasta luontoa ja elävää kulttuuriperintöä tarjoaa unohtumattomia kokemuksia. Olitpa sitten kokenut veneilijä, luontoharrastaja tai vain rauhaa ja kauneutta etsivä matkailija, Saaristomeri toivottaa sinut tervetulleeksi. Muistetaan kuitenkin kohdella tätä herkkää ympäristöä kunnioituksella, jotta voimme nauttia sen lumosta vielä pitkään. Tutustu tarkemmin kansallispuistoon ja suunnittele oma seikkailusi tähän maailman kauneimmaksikin kuvailtuun saaristoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *