Ahvenanmaa hurmaa kävijät yksi toisensa jälkeen, eikä ihme, sillä saaristolaistunnelmassa on jotain hyvin ainutkertaista. Rosoiset kalliot, silmänkantamattomiin jatkuva sinivihreä meri, yksinäiset puuvajat rannalla ja rustiikkisen rennot kahvilat ja ravintolat ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, mitä Ahvenanmaa etenkin kesäisin tarjoaa. Ahvenanmaan reissun tullessa päätökseen olo saattaa tuntua haikealta. Ahvenanmaan hyvästely ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö saaristolaistunnelmasta voisi nauttia myös omassa elinympäristössään.

Viime aikoina yhä useammat ovat innostuneet saaristolaishenkisestä sisustuksesta, joka mukailee juurikin Ahvenanmaalle tyypillistä rosoisen rustiikkista ja luonnonläheistä tunnelmaa. Mikäli merihenkinen sisustustyyli kiinnostaa, voit lukea sen toteuttamiseksi muutamia hyödyllisiä vinkkejä alta!

Kutsuva sisäänkäynti

Ahvenanmaa tunnetaan vieraanvaraisuudestaan, eikä siksi olekaan mikään ihme, että monissa kodeissa panostetaan vieraiden lämpimään vastaanottoon. Kutsuva sisäänkäynti on tällöin erityisen tärkeässä roolissa, sillä ovesta sisään astuva vieras muodostaa kodista nopeasti käsityksen näkemänsä perusteella. Hämärä ja epäsiisti eteinen tarjoaa mitäänsanomattoman ensivaikutelman, mutta mikäli eteiseen on lisätty kauniita yksityiskohtia, on tilanne täysin eri. Ahvenanmaalle tyypillistä tunnelmaa voi tuoda eteiseen esimerkiksi hankkimalla sopivan luonto- tai merihenkiset eteisen matot, rustiikkisen puupenkin tai -jakkaran ja ripustamalla seinälle esimerkiksi kauniin meri- tai laiva-aiheisen taulun. Tällöin jo ensivaikutelma kodista viittaa saaristoon, jota voi helposti jatkaa kodin muihinkin huoneisiin.

Puhdas värimaailma

Monelle tulee saaristolaistyylistä mieleen valkoinen ja sininen väritys. Nämä värit kuvastavatkin ahvenanmaalaisuutta erinomaisesti. Kodin ei kuitenkaan tarvitse missään nimessä olla täysin sinivalkoinen, jotta se edustaisi saaristolaistyyliä. Yhtä lailla erilaiset murretut värit kuten hiekanruskea, beige ja harmaa sekä esimerkiksi punaruskea voivat sopia ahvenanmaalaiseen kotiin.

Luonto läsnä eri muodoissaan

Saaristolaishenkisen kodin sisustuksessa vähemmän on usein enemmän, sillä ahvenanmaalaiselle kodille tyypillinen tyyli on ennemminkin selkeä ja puhdas kuin yksityiskohtainen ja ylellinen. Saaristolaistyylille tyypillistä on myös luonnon läsnäolo. Monessa ahvenanmaalaisessa kodissa suositaan esimerkiksi luonnonmukaisia materiaaleja, kuten pellavaa ja puuvillaa. Näitä voi helposti tuoda omaankin kotiin esimerkiksi pellavasta valmistettujen tyynynpäällisten ja verhojen avulla. Ahvenanmaalla karut olosuhteet ohjaavat ihmisiä sijoittamaan kestäviin tuotteisiin. Niinpä myös kodin sisustuksessa kannattaa panostaa kestävyyteen ja hankkia alusta alkaen laadukkaita tekstiilejä, jotka kestävät paremmin aikaa.

Merellisiä yksityiskohtia

Kun puhutaan saaristosta ja merellisyydestä, ei yksikään saaristolaishenkinen koti ole täydellinen ilman näihin viittaavia elementtejä. Meren ja saariston saa onneksi sisällytettyä kodin sisustukseen varsin helposti ja monin eri tavoin. Merellisyyttä voi tuoda kotiinsa esimerkiksi tauluissa, joissa esiintyvät merelliset maisemat, rosoiset kalliot, laiturit tai kalastusvene ulapalla. Mikäli kotiin löytyy erilaisia mereen tai saaristoon viittaavia esineitä, joihin liittyvät tavalla tai toisella solmut, kivet, merilokit tai majakat, ovat ne yksinklertainen keino välittää haluttua tunnelmaa. Jos kodin sisustuksen haluaa pitää kuitenkin mahdollisimman yksinkertaisena, voi merellisyyttä yhtä lailla korostaa esimerkiksi tapetoimalla seinään jonkin teemaan sopivan kuvion tai vaikkapa vaihtamalla sänkyyn meriaiheiset lakanat.

Kuten yllä mainituista vinkeistä näkyy, voi jo pienillä yksityiskohdilla kodin ilmettä muokata siten, että Ahvenanmaan ainutlaatuisesta ilmapiiristä voi nauttia mukavasti omasta kodista käsin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *