Moni maailmaa matkannut suomalainen osaa arvostaa myös oman kotimaamme kauneutta ja eksoottisuutta. Matkalle ei aina tarvitse lähteä kauas Suomen rajojen ulkopuolelle, sillä kotimaamme tarjoaa erittäin monipuolisia matkakohteita erityisesti luontoa rakastaville. Lapin arktisten maisemien lisäksi yksi Suomen matkailun vetovoimia ovat epäilemättä sitä ympäröivät saaristot. Skandinaaviset maisemat, tumma kuohkea meri, sympaattiset kalastajasatamat ja pohjoismaalaiset herkut eivät kenties vedä vertoja Meksikon, Puerto Ricon taikka Thaimaan kuumankosteille lomaparatiiseille, mutta pohjoismaalainen saaristolaiselämä kiehtoo epäilemättä niin ulkomaalaisia turisteja kuin kotimaankin matkailijoita. Maailman suurin saaristo kätkee sisälleen tutkimattomia helmiä, historiallisia kartanoita, mahtipontisia kivikirkkoja ja majakoita, upeita kansallispuistoja ja nykymaailman suurkaupungeista kadonneen huolettoman elämäntyylin ja tunnelman, jossa aika tuntuu pysähtyvän paikoilleen.

Reissuun lasten kanssa

Suomen saaristot tarjoavat elämyksiä jokaiseen makuun oli kyseessä sitten romanttinen viikonloppu kahdelle, viikon pyöräretki perheen kanssa taikka päivän piknik saaristossa kavereiden kesken. Saaristot tarjoavat myös paljon tekemistä lapsiperheille. Kaikkein helpoin ja yksinkertaisin tapa tutustua Suomen saaristoon on oma tai vuokra-auto ja mukaan mahtuu lasten lisäksi vaikka perheen lemmikkikoira ja matkatavarat useankin viikon tarpeeseen. Matkareitin voi suunnitella tällöin sekä lasten että aikuisten tarpeiden ja mieltymysten mukaisesti ja pysähdyksiä voi tehdä niin paljon ja missä vain haluaa. Monet saaristolaiskylät tarjoavat päivän tutustumisretkiä ympäri saaristoa ja veneen vuokraaminen saaristoon tutustumiseen omatoimisesti on myös mahdollista.

Lasten kanssa matkustaessa on tärkeää ottaa huomioon myös vallitsevaan säähän varautuminen ja oikeanlainen pukeutuminen. Vesi ja hiekka heijastavat auringon UV-säteilyä lähes kaksinkertaisesti ja aurinkorasvaa ja hattua ei saisi unohtaa lapsilta pilviselläkään säällä. Aurinkoinen ja viihdyttävä päivä voi saada nimittäin epämiellyttävän lopun, kun lapsi alkaa voimaan pahoin. Saariston ilmasto on erittäin vaihteleva ja kuumat päivät muuttuvat helposti erittäin viileiksi öiksi. Lasten kanssa matkustaessa tulisi aina huolehtia, että mukana on riittävän lämmintä vaatetta sekä hupullinen tuulen- ja vedenpitävä takki, sillä tuuli ja sateet saattavat toisinaan yltyä erittäin koviksi. Mikäli perheen lapsille ja nuorisolle ei vielä ole hankittu oikeanlaista vaatetusta ensi kesän reissua varten, kannattaa asiaan kuuluvat lastenvaatteet tilata netistä nopeasti ja edullisesti talvialennuksia hyödyntämällä!

Suomen saaristo tarjoaa erinomaiset puitteet vesileikkejä ja uintia rakastaville lapsille ja nuorille. Lisäksi vanhemmat lapset voivat kokeilla myös vesihiihtoa, leijalautailua tai sukellusta. Aktiiviset perheet voivat nauttia myös upeista maisemista telttailun tai vaelluksen merkeissä. Lasten kanssa matkaamisessa on aina omat haasteensa ja vanhempien onkin pidettävä tarkasti silmällä lapsia erityisesti vesialueiden läheisyydessä ja veneellä liikkuessa. Veneellä liikkuessa niin aikuisten kuin lastenkin tulisi käyttää aina pelastusliiviä ja tunnistaa hädässä olevan henkilön käyttäytymisen eikä pieniä lapsia ja uimataidottomia henkilöitä saisi jättää ilman valvontaa edes pieneksi hetkeksi.

Koko perheen kanssa Suomen upeisiin saaristolaismaisemiin tutustuminen voi olla hauska ja erilainen tapa viettää aikaa yhdessä, mutta lasten kanssa matkaan lähteminen vaatii paljon suunnittelua ja etukäteen varautumista. Yli 50 000 saaren joukosta tulee varmasti löytymään mielenkiintoista tekemistä aivan jokaiselle perheen lapselle ja nuorelle, eivätkä aikuisetkaan jää taatusti ilman hauskanpitoa. Kotimaan matkailu on merkittävä numero Suomen matkailutilastoissa ja kotimaamme puhdas ja koskematon luonto sekä rauhalliset ja ystävälliset asukkaat ovat yhä globaalimmassa ja kansainvälisessä matkailussa katoavia voimavaroja. Siksi onkin upeaa, että myös me suomalaiset osaamme arvostaa kotimaamme tarjoamia puitteita ja nauttia niistä yhdessä perheen ja ystävien kanssa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *