Väitetään, että suomalaiset ovat mökkikansaa, ja kun hetken kuuntelee työporukan kesälomasuunnitelmia, niin pakkohan se on myöntää, että mökkeily tuntuu olevan suomalaisilla verissä. Tämä ei toisaalta olekaan mikään ihme, sillä onhan Suomi tunnettu mökkeilyn lisäksi myös tuhansien järvien maana. Tämän lisäksi maasta löytyy runsaasti saaria – ja niistä jos mistä löytyy upeita mökkeilymahdollisuuksia.

Saaressa sijaitsevasta mökistä voi luoda upean keitaan – pakopaikan arjen kiireistä

Monet mökit ovat melko alkeellisia tupia, joissa ei välttämättä ole edes sähköjä taikka juoksevaa vettä. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla – varsinkaan, jos budjetti ei aseta mökin kuntoon laittamiselle turhan tiukkoja rajoja. Mökistä voi nimittäin luoda todella upean keitaan, joka tarjoaa oivallisen pakopaikan arjen kiireistä ja murheista.

Jos haluat tehdä mökin pihasta tai puutarhasta aivan erinomaisen upean, kannattaa suosia piha- ja puutarhatarvikkeita myyviä nettikauppoja, kuten byggmax, sillä niiden valikoimien vertailu on nopeaa ja vaivatonta ja netistä tilaaminen tekee ostamisesta aivan erityisen helppoa. Usein myös hinnat ovat vähintääkin kilpailukykyiset kivijalkakauppojen hintoihin verrattuina, sillä verkkokauppojen ylläpitämiseen vaadittavat summat ovat yleensä huomattavasti pienemmät kuin kivijalkakauppojen vastaavat.

Saari tarjoaa aivan erityisen upeat puitteet oman keitaan luomiselle, sijaitseehan saari jo itsessään erillään muista. Saaren tunnelma on aivan erityislaatuinen, ja jos kaipaat irtiottoa omista arkiympyröistäsi, on saari juuri oikea paikka tätä tarkoitusperää silmällä pitäen.

Miksi suomalaiset ovat niin tarmokasta mökkeilykansaa?

Suomalaisen mökkeilyn on todettu olevan erityislaatuista. Mutta mistä tämä johtuu? Miksi suomalaisille oma mökki on niin tärkeä asia ja mikä saa suomalaiset raahautumaan mökeilleen vuodesta toiseen?

Luultavasti kaipuu takaisin luonnonläheisyyteen on yksi näistä syistä. Suomi on kaupungistunut voimakkaasti lyhyessä ajassa ja monen kaupunkilaisen juuret ovat syvällä maaseudulla. Kaupungissa saattaa alkaa nopeasti tuntua siltä, että luonto on liian kaukana ja että sen rauhoittavaan syleilyyn olisi hyvä päästä hetkeksi. Toisaalta työt ja harrastukset ovat kaupungissa, eikä vakituinen muutto maalle oikein tule kyseeseen. Tällöin mökin hankkiminen on hyvä valinta, sillä mökillä myös kaupunkilainen saa vaalia luontosuhdettaan ja nauttia luonnon tarjoamasta rauhasta.

Moni suomalainen kaupunkilainen kaipaa myös sitä tunnetta, kun saa kastaa kätensä multaan ja hoitaa pihaa sekä tehdä muita fyysisiä töitä. Monen palkkatyö on nykyisin kovin epäfyysistä ja se sisältää runsaasti istumista. Tämän vastapainoksi moni kaipaa liikuntaa ja fyysistä ahkerointia, mikä onnistuu hyvin mökillä. Esimerkiksi halkojen hakkaaminen ja polttopuiden pinoaminen voi tuntua hyvältä sellaisesta ihmisestä, joka ei tavallisesti joudu juurikaan rasittamaan itseään fyysisesti.

Kalastuksesta, metsästyksestä ja veneilystä nauttivat kaipaavat metsän tai vesistöjen äärelle, mikä on yksi syy siihen, että saaristomme on niin kovin suosittua mökkeilyaluetta. Saaresta on hyvä lähteä kalastamaan ja veneilemään, ja uimaankin voi kesäisin pulahtaa suoraan mökin laiturilta.

Osa suomalaisista on mökkikansaa yksinkertaisesti siitä syystä, että perintönä on tupsahtanut mökki tai vanha perheen kotitalo, josta ei raaskita luopua, ja joka toimii nyt perheen mökkinä. Tällainen mökkeilijä saattaa vaalia perheen perintöä ja muistoa ja kokea mökkeilyn esimerkiksi omissa lapsuusmaisemissa nostalgisena elämyksenä, joka halutaan välittää myös omille lapsille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *