Ahvenanmaa on kaunista seutua, jossa on hyvä elää ja asua. Yrittäjän kannalta Ahvenanmaa on myös hyvää seutua aloittaa yritystoiminta. Siellä ei ole niin paljon kilpailua kuin mantereella ja toisaalta myös kustannukset voivat olla edullisemmat kuin suurissa kaupungeissa. Yrityksen perustaminen Ahvenanmaalle tapahtuu periaatteessa samoin kuin mihin muuallekin Suomeen. Tärkeintä on aloittaa yritysidean suunnittelemisella ja yritysmuodon sekä rahoituksen suunnittelemisella. Myös yrityssuunnitelma on tehtävä, sillä se on pakollinen esimerkiksi rahoitusta haettaessa.

Ahvenanmaan valtion virastot antavat enemmän tietoa kaikesta siitä, mitä Ahvenanmaalla yrittämiseen liittyy. Lainaa voi hakea Ahvenanmaalla toimivista pankeista joko suoraan konttorilla käymällä tai lähettämällä lainahakemuksen netissä. Jos hakemus lähetetään netissä, vaaditaan siltikin lainaneuvottelu. Monesti neuvottelun voi hoitaa puhelimitse. Nopeampi tapa hakea yrityslainaa on ottaa sitä suoraan netin rahoituspalveluista, kuten esimerkiksi Qredilta. Lainapäätöksen saa parhaimmillaan jopa välittömästi ja laina voidaan maksaa yrittäjälle myöskin jo saman päivän aikana hakemuksen lähettämisestä. Rahoitus kannattaa hakea ajoissa, jos sitä tarvitaan heti yritystoiminnan alussa. Toisaalta yrittäjän toimeentulon turvaamiseksi voi hakea myös starttirahaa, jota saa useimmiten kuusi kuukautta. Joskus starttirahaa voidaan myöntää vuoden ajaksi.

Jos yritys on luvanvaraista toimintaa, pitää lupien olla kunnossa ennen kuin yritystoiminta voidaan aloittaa. Jos yritystoiminta vaatii useampia lupia, voi silloin hakea lupakokonaisuuksia, jotka kattavat kaikki tarvittavat luvat.

Kirjanpitoa varten voi ottaa yhteyttä ahvenanmaalaisiin tilitoimistoihin, joista saa apua niin kirjanpitoon, verotukseen kuin palkkojen laskemiseen. Nämä asiat kannattaakin ulkoistaa ammattilaisen hoidettavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *