Suomessa on runsaasti saaristoja, jotka ovat avoinna yleisölle. Toki kaikista suurin saari ja turistien suosiossa oleva matkailukohde on Ahvenanmaa. Sillä on itsenäinen hallinto, vaikka saari kuuluukin Suomen valtiolle. Ahvenanmaalle matkustaessa kannattaa kuitenkin huomioida, että saarella asuvat puhuvat ruotsia. Vaikka siis ollaan käytännössä Suomessa, ei siellä pärjää suomen kielellä.

Ahvenanmaan lisäksi Suomesta löytyy monia muitakin saaria, jotka ovat kiinnostavia vierailukohteita. Kun saarella lähtee käymään kerran, jää se usein sydämeen ikuisiksi ajoiksi. Saarelle ihmisiä houkuttelevatkin rauhallinen ilmapiiri, luonnonläheisyys ja meren kauneus. Monesti saaristossa vierailemisesta tulee vuosittainen perinne ja meriteema saa näkyä myös kotona. Esimerkiksi Kotitapetti myy kauniita meriaiheisia tai saaristoteemaan sopivia tapetteja, joilla saariston tunnelmaa voi pitää yllä myös kotona.

Ahvenanmaa on muutakin kuin Maarianhamina
Maarianhamina on Ahvenanmaan pääkaupunki ja se sijaitsee saariryhmän pääsaarella. Ahvenanmaa on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkä Maarianhamina ja pääsaari. Harva meistä tietää, että Ahvenanmaan saaristoon kuuluu yli 6 700 saarta. Kaikki niistä sijaitsevat Saaristomerellä Kihdin ja Manner-Ahvenanmaan, eli Ahvenanmaan pääsaaren, välillä. Ahvenanmaan saaristo jaetaan pohjoiseen ja eteläiseen saaristoon. Ahvenanmantereen jälkeen kaikista suurin saari on Lemland. Lemlandin asukasluku on melkein 2 100, joten se on asutettua seutua. Lemlandista löytyy jopa 19 kylää.

Muita Ahvenanmaan saaristoon kuuluvia kuntia ovat muun muassa Brändö, Eckerö, Kökar, Föglö, Kumlinge, Lumparland, Vårdö ja Sottunga. Kaikista näistä kunnista löytyy asutusta. Kaikista pienimmillä Ahvenanmaan saarilla ei kuitenkaan ole asutusta. Niiltä voi löytyä kesämökkejä, mutta suurimmalla osalla saarista ei ole edes juoksevaa vettä tai sähköä. Ahvenanmaan asutus keskittyykin suurimmille saarille.

Muita Suomen saaristoja
Suurin osa Suomen saaristoista sijoittuu lounaisrannikolle. Esimerkiksi Turun saaristo on hyvin tunnettu saaristo. Sitä kutsutaan myös Lounais-Suomen tai Varsinais-Suomen saaristoksi. Turun saaristoon kuuluu noin 20 000 saarta. Turun saariston ja Ahvenanmaan erottaa Kihdin selkä. Monia Turun saariston saaria yhdistää Saariston rengastie, joka on suosittu matkailukohde kesäisin.

Parainen, Kemiönsaari ja Kustavi ovat Turun saaristossa sijaitsevia kuntia. Kaikkien näiden kuntien alueelta löytyy runsaasti asutusta ja ne ovat kohtalaisen elinvoimaisia. Ne ovat samalla myös Turun saariston suurimpia asutuskeskuksia, joissa on helppo vierailla. Sen sijaan saaret, jotka sijaitsevat kauempana merellä, ovat saavutettavissa ainoastaan lautalla tai omalla veneellä. Pienemmät kaukana sijaitsevat saaret ovat avoinna yleisölle. Niille pääsyä rajoittaa kuitenkin se, milloin lautta matkaa mantereen ja saarten välillä. Lauttamatkailua ei harjoiteta yleensä talvella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *