Ahvenanmaa on hyvä paikka elää ja työskennellä. Toki Ahvenanmaalla työskentelemiseen vaaditaan ruotsin kielen taitoa, mutta toisaalta Ahvenanmaalla voi asua rauhallisessa merellisessä ympäristössä ja töitä voi tehdä kotoaan käsin etänä muualla toimivalle yritykselle. Moni suomalainen haaveileekin Ahvenanmaalla asumisesta, mutta pelkää toteuttaa haaveitaan juuri kielimuurin takia. Useat työpaikat kuitenkin antavat mahdollisuuden opetella kielen kaikessa rauhassa. Parasta onkin puhua kieltä rohkeasti, eikä pelätä virheitä. Näin myös työnantaja pystyy näkemään sen, että työntekijä on valmis tekemään töitä sopeutumisensa eteen.

Jos itsellä kuitenkin on yritys, jonka parissa voi työskennellä kotoa käsin, voi Ahvenanmaalle muuttaminen olla hyvä ratkaisu. Se mahdollistaa hektisestä elämästä irtautumisen. Ahvenanmaalla pääsee nauttimaan luonnosta ja rentoutumaan aina, kun siltä tuntuu. Sen vuoksi monet yrittäjät suuntaavat nauttimaan elämästään tälle kauniille saarelle. Töiden tekeminen tietokoneella onnistuu aivan yhtä hyvin kuin mantereellakin. Ahvenanmaalla on erittäin hyvin toimivat laajakaistayhteydet ja puhelinyhteydet, joten kaikki oleellinen menestyksekästä yritystoimintaa varten on olemassa jo valmiiksi. Pakkaa siis mukaasi Macbook Air 13 ja ota elämälle uusi suunta, joka vie Ahvenanmaalle.

Opi ruotsin kieli Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalla on otettu huomioon myös ne, ketkä eivät vielä osaa tarpeeksi hyvin ruotsin kieltä. Kieltä ei siis missään nimessä tarvitse hallita ennen muuttamista. Ahvenanmaalla järjestetään ruotsin kielen kursseja. Kursseja järjestetään vasta-alkajista jo vähän enemmän osaaviin. Kurssille kannattaakin osallistua heti muuttamisen jälkeen. Näin elämä asettuu uomiinsa helpommin ja asioiminen niin kaupassa, pankissa kuin vaikkapa viranomaisten kanssa sujuu huomattavasti helpommin. Vaikka Ahvenanmaa kuuluukin Suomelle, ei siellä siitä huolimatta puhuta suomea. Ruotsin kielen oppimista tehostaa paikallisten kanssa puhuminen sekä ruotsinkielisten televisio- ja radio-ohjelmien kuunteleminen. Niitä kannattaakin pitää taustalla vaikka koko ajan.

Ahvenanmaalla asuminen on helppoa, sillä siellä pätevät kaikki samat säännöt kuin Suomessakin. Ahvenanmaalla saa ajaa suomalaisella ajokortilla. Siellä haetaan myös Kelan etuuksia samaan tyyliin kuin mantereellakin. Vaikka etuuksia haetaan Kelasta, tulee rahoitus silti Ahvenanmaan maakunnan hallitukselta. Etuuksien kohdalla on eroavaisuuksia. Esimerkiksi lapsilisä Ahvenanmaalla on suurempi kuin mantereella. Tiedot kaikista etuuksista ja niiden suuruuksista löytyvät Kelan sivuilta, joten nekin kannattaa selvittää etukäteen, mikäli etuuksien hakeminen on itselle ajankohtaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *