Niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin matkailijoita viehättää yksi Suomen tunnusomaisista tekijöistä – nimittäin sen liki 200 000 saarta, jotka sijoittuvat niin sisämaan vesistöihin kuin merelle. Suuri osa Suomen merialueen saarista kuuluu johonkin rannikkoalueen neljästä pääsaaristosta. Saaristo onkin kiinteä osa suomalaista elämisen kulttuuria.

Pääsaaristot

UNESCOn maailmanperintökohde Merenkurkun saaristo sijaitsee Vaasan edustalla. Kansallismaisemana tunnettu Saaristomeri puolestaan sijoittuu Itämeren kainaloon, ulottuen aina lounasrannikolta Ahvenanmaan länsipuolelle. 400 saaren muodostama, historialtaan vuosisatoja vanha Kotkan saaristo on Helsingistä koilliseen ja osittain Venäjän rajalle sijoittuva, noin sadan saaren kokonaisuus. Helsingin saaristo puolestaan koostuu noin 300 saaresta, ja ympäröi pääkaupunkia kolmesta eri ilmansuunnasta.

Saaristomatkailu

Suomen saaristot ovat suosittuja matkailukohteita, joissa kulkeminen onnistuu niin omatoimisesti autolla, veneellä tai vaikkapa polkupyörällä kuin ohjattujen retkienkin avulla. Saaristojen omintakeisen kaunis luonto, vahva kulttuuri-identiteetti, puhtaus ja rauhallinen elämäntahti ovat jo pitkään herättäneet matkailijassa kiinnostusta, ja saaristo matkailuympäristönä avaa laajat mahdollisuudet myös omatoimiseen matkailuun. Saaristossa jokainen pääsee osaksi meren välitöntä läheisyyttä.

Saaristo on läsnä pääkaupungin elämässä

Suomen upea, tilava ja luonnonläheinen elämäntyyli korostuu myös pääkaupungissa. Suurkaupungin syke sointuu kauniisti yhteen merenläheisen luonnonrauhan kanssa, ja matkailija pääsee osaksi tätä meren ja luonnon harmoniaa parhaimmillaan jopa hotellihuoneestaan käsin. Esimerkiksi Hotel Fabian yhdistää sijainnillaan saariston ja matkailijan, sillä hotelli sijaitsee yhtä aikaa sekä kantakaupungissa että meren äärellä. Hotellin boutique-henkinen tunnelma saa matkailijan viihtymään ja liikematkustajankin tuntemaan tämän olevan lomalla, ja arvostettuun hotelliin tunnelmallisine huoneineen ja rauhallisine ilmapiireineen viehättyy helposti. Hotellilta on vain kivenheitto merenrantaan, ja matkailijan on helppo siirtyä kaupunkimiljööstä keskelle kauneinta saaristoa.

Elämää saaristossa

Lukuisat saaret tarjoavat ainutlaatuiset asumisen puitteet, joissa luonto kohtaa ihmisen arjen. Suurin Suomen merialueiden saarista on Ahvenanmaa, jota ympäröivät tuhannet saaret. Maakunnan koilliskulman Brändö on vain parin tunnin automatkan päässä rannikkokaupunki Turusta, ja Maarianhaminaan samoin kuin Helsinkiin pääsee noin neljässä tunnissa. Osa matkasta kuljetaan lautalla, mikä tekee saaristolaiselämästä konkreettisesti elämää meren sylissä. Moni saaristokohde tarjoaa toimivan suhteen työtä, vapaa-ajan vietettä sekä hyvät asumis- ja liikenteen puitteet, ja yhdistää vanhan kalastuskansan perinteet, historian ja modernin elämisen tarpeet yhteensointuvaksi elinympäristöksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *